V této marinádě bude i velmi tuhé vepřové maso křehké a šťavnaté: kulinářský trik od profesionálů.

Foto: z otevřených zdrojů

Jednoduchý recept na marinádu od profesionálních kuchařů, který by měla vyzkoušet každá zkušená hostitelka.

I kvalitní maso může být po tepelné úpravě tuhé a suché. To platí zejména pro vepřové maso – pokud je příliš suché nebo nesprávně marinované, ztrácí šťavnatost. Profesionální kuchaři však znají jednoduchý trik: speciální marinádu, která změkčí vlákna masa a to je pak křehké jako máslo.

Jaká je nejlepší marináda na vepřové maso: i tuhé maso se vám rozplyne v ústech

Tento recept nepotřebuje drahé ingredience – stačí to, co máte v každé kuchyni. Aby bylo vepřové maso šťavnaté, je třeba připravit marinádu na bázi kefíru nebo jedlé sody a cibule.

Ingredience: 1:

  • 500 ml kefíru nebo minerální vody s plynem;
  • 2 velké cibule;
  • 3 stroužky česneku;
  • 1 lžička soli;
  • půl lžičky mletého černého pepře;
  • 1 lžička hořčice nebo sójové omáčky (volitelně);
  • 1 lžíce rostlinného oleje.

Příprava:

  1. Cibuli nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru – právě ona změkčí vlákna masa.
  2. K cibuli přidejte česnek, koření a kefír a dobře promíchejte.
  3. Vepřové kousky vložte do hluboké mísy a zalijte je marinádou tak, aby byly zcela zakryté.
  4. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 6-10 hodin v chladničce, ideálně přes noc.

Zkvašený mléčný základ (kefír) rozloží bílkoviny a maso bude křehké a měkké. Cibule uvolňuje přírodní enzymy, které uvolňují strukturu masa. Sycená voda nasytí vlákna oxidem uhličitým, takže maso je šťavnaté i po pečení nebo restování. Tento účinek marinády je dobře znám kuchařům, kteří podobný princip používají při přípravě steaků a kebabu.

Jak připravit vepřové maso po marinování

Po naložení je třeba maso osušit papírovou utěrkou, aby se vytvořila dobrá kůrka. Poté můžete:

  • grilovat nebo smažit na pánvi či grilu;
  • pečení v alobalu;
  • připravujte na špejlích jako kebab.

Maso je tak křehké, že se doslova rozplývá v ústech, a chuť cibule a koření mu dodává domácí kouzlo. Pokud chcete mít karamelizovanou kůrčičku, potřete maso 10 minut před pečením směsí medu a sójové omáčky. Tato technika zvýrazní chuť a pokrm bude vypadat jako restaurační jídlo.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život