Foto: z otevřených zdrojů
Jednoduchý recept na marinádu od profesionálních kuchařů, který by měla vyzkoušet každá zkušená hostitelka.
I kvalitní maso může být po tepelné úpravě tuhé a suché. To platí zejména pro vepřové maso – pokud je příliš suché nebo nesprávně marinované, ztrácí šťavnatost. Profesionální kuchaři však znají jednoduchý trik: speciální marinádu, která změkčí vlákna masa a to je pak křehké jako máslo.
Jaká je nejlepší marináda na vepřové maso: i tuhé maso se vám rozplyne v ústech
Tento recept nepotřebuje drahé ingredience – stačí to, co máte v každé kuchyni. Aby bylo vepřové maso šťavnaté, je třeba připravit marinádu na bázi kefíru nebo jedlé sody a cibule.
Ingredience: 1:
- 500 ml kefíru nebo minerální vody s plynem;
- 2 velké cibule;
- 3 stroužky česneku;
- 1 lžička soli;
- půl lžičky mletého černého pepře;
- 1 lžička hořčice nebo sójové omáčky (volitelně);
- 1 lžíce rostlinného oleje.
Příprava:
- Cibuli nastrouhejte nebo nasekejte v mixéru – právě ona změkčí vlákna masa.
- K cibuli přidejte česnek, koření a kefír a dobře promíchejte.
- Vepřové kousky vložte do hluboké mísy a zalijte je marinádou tak, aby byly zcela zakryté.
- Přikryjte potravinovou fólií a nechte 6-10 hodin v chladničce, ideálně přes noc.
Zkvašený mléčný základ (kefír) rozloží bílkoviny a maso bude křehké a měkké. Cibule uvolňuje přírodní enzymy, které uvolňují strukturu masa. Sycená voda nasytí vlákna oxidem uhličitým, takže maso je šťavnaté i po pečení nebo restování. Tento účinek marinády je dobře znám kuchařům, kteří podobný princip používají při přípravě steaků a kebabu.
Jak připravit vepřové maso po marinování
Po naložení je třeba maso osušit papírovou utěrkou, aby se vytvořila dobrá kůrka. Poté můžete:
- grilovat nebo smažit na pánvi či grilu;
- pečení v alobalu;
- připravujte na špejlích jako kebab.
Maso je tak křehké, že se doslova rozplývá v ústech, a chuť cibule a koření mu dodává domácí kouzlo. Pokud chcete mít karamelizovanou kůrčičku, potřete maso 10 minut před pečením směsí medu a sójové omáčky. Tato technika zvýrazní chuť a pokrm bude vypadat jako restaurační jídlo.
