Recept na indický kořeněný čaj: ideální na zahřátí v zimě

Nápoj má bohaté aroma a kořeněnou chuť, stejně jako povzbuzující a protizánětlivé účinky.

Indický čaj masala je nápoj na bázi černého čaje a koření. Má bohatou kořeněnou chuť, ale také povzbuzující a zahřívací vlastnosti. Takový nápoj si můžete snadno připravit doma. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku foodblogerky Anny Stankevičové.

Co je známo o čaji

Masala tea je indický kořeněný čaj připravovaný z černého čaje, koření, mléka a sladidla.

Nápoj se vyznačuje bohatým aroma a kořeněnou chutí a díky koření má povzbuzující a protizánětlivé účinky.

Potenciální přínosy:

  • antioxidační účinky – černý čaj obsahuje polyfenoly, které pomáhají snižovat oxidační stres.
  • Zlepšení trávení – koření (zázvor, kardamom, černý pepř) stimuluje trávicí trakt.
  • protizánětlivý účinek – zázvor, skořice a hřebíček mají mírný protizánětlivý účinek.
  • posílení imunity – koření obsahuje látky, které mohou podpořit obranné mechanismy organismu.

Důležité je také uvědomit si tato omezení:

  1. velké množství cukru snižuje prospěšnost nápoje
  2. mléko a koření mohou dráždit žaludek u lidí s gastritidou nebo pankreatitidou.
  3. nadměrná konzumace čaje kvůli kofeinu může způsobit nespavost nebo vysoký krevní tlak.

Recept na čaj Masala

Složení pro 2 porce:

  • cukr – 1 polévková lžíce
  • černý čaj – 1 polévková lžíce
  • voda – 300 ml
  • mléko – 300 ml
  • skořicové tyčinky – 2 ks.
  • kardamon – 4-5 ks.
  • hřebíček – 4-5 ks
  • srdeční hvězdičky – 2 ks.
  • mletý zázvor – 1/4 lžičky
  • mletá skořice – 1/4 lžičky
  • nové koření – 4 ks.

Příprava

  1. Smíchejte cukr, čaj, koření a společně karamelizujte, dokud cukr nezkaramelizuje.
  2. Poté přilijte vodu, mléko, přiveďte k varu a na mírném ohni několik minut povařte.
  3. Čaj přeceďte přes sítko a vychutnejte si ho.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život