Prozradíme vám, kolik másla denně pro dospělého člověka je považováno za zdravé a co už je škodlivé.
Máslo rozhodně zlepšuje život – používá se do všeho, od krémových omáček na těstoviny až po klasické sušenky. Dokonce i jednoduché pokrmy, jako jsou toasty nebo palačinky, lze s použitím tohoto produktu proměnit v opravdovou lahůdku. Je však máslo skutečně užitečné, nebo je lepší ho z jídelníčku vyloučit? Zda můžete máslo jíst každý den, jak je užitečné nebo škodlivé – to o něm říkají odborníci na výživu.
K čemu je máslo dobré a v čem je naopak škodlivé?
Podle doktorky Lauri Wrightové, nutriční terapeutky a ředitelky výživových programů na University of South Florida, se máslo skládá převážně z mléčného tuku, píše MarthaStewart.com. „Tuk dodává pokrmům chuť a pomáhá déle pociťovat sytost, dodává energii (kalorie) a zlepšuje vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, které se v másle nacházejí,“ dodává Mindy Haar, PhD, odbornice na výživu z Newyorského technologického institutu.
Jaké vitaminy jsou v másle:
- Vitamin A – je nezbytný pro dobrý zrak, imunitu a růst buněk, zvláště důležitý pro noční vidění, a také pomáhá udržovat zdravé zuby, kosti, měkké tkáně, sliznice a kůži;
- Vitamin D – podporuje vstřebávání vápníku a pevnost kostí a podporuje imunitní systém;
- Vitamin E – působí jako antioxidant, chrání buňky před poškozením, podporuje zdraví srdce, imunitu a zrak;
- vitamin K – pomáhá regulovat hladinu vápníku v kostech a cévách.
Škodlivost másla může podle odborníků někdy dokonce převážit nad jeho prospěšností. Protože máslo je téměř výhradně tvořeno tukem, je vysoce kalorické. Podle odborníků obsahuje pouhá 1 polévková lžíce másla asi 100 kalorií a téměř všechny pocházejí z tuku. Navíc více než polovinu tuku v másle tvoří nasycené tuky. Podle doporučení Americké kardiologické asociace by nasycené tuky ve stravě neměly tvořit více než 6 % celkových kalorií, tedy asi 13 gramů denně.
„Jedna polévková lžíce másla obsahuje asi 7 gramů nasycených tuků – to je více než polovina denní dávky,“ říká odborník na výživu Wright.
Jaká jsou nebezpečí nasycených tuků?
Nadměrné množství nasycených tuků zvyšuje hladinu takzvaného „špatného“ cholesterolu, který následně zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Naproti tomu nenasycené tuky, které jsou obsaženy například v ořeších, semenech, tučných rybách a olivovém oleji, snižují hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšují hladinu „dobrého“ cholesterolu. Proto odborníci na výživu doporučují nahradit nasycené tuky nenasycenými, nikoliv je ze stravy zcela vyřadit.
Můžete jíst máslo každý den
Podle odborníků na výživu nelze máslo samo o sobě označit za jednoznačně prospěšné nebo škodlivé – zde je důležité vzít v úvahu, kolik ho jíme a s čím. Například malý kousek másla na celozrnném chlebu nebo při vaření může snadno zapadnout do zdravého jídelníčku. Příležitostně si můžete dovolit i pečivo s máslem. „Výjimkou jsou případy, kdy má člověk vysoký cholesterol, srdeční onemocnění nebo problémy s játry,“ říká Nicole Roachová, dietoložka nemocnice Northwell Lenox Hill Hospital. – V takovém případě byste se měli příjmu oleje vyhnout nebo ho omezit.“
U zdravého člověka mohou nastat problémy, pokud se máslo stane hlavním zdrojem tuku a vytlačí zdravější varianty, jako je rostlinný olej.
Norma másla na den pro ženy a pro muže (pokud nemají zdravotní problémy) je asi 1-2 čajové lžičky denně v rámci vyvážené stravy. To znamená, že kromě másla by měla obsahovat zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, libové bílkoviny a nenasycené tuky. Nenechte se unést máslem – vedlo by to k nadbytku kalorií a tuků, varují lékaři.
