Foto: z otevřených zdrojů
Sladká pohoda, pikantní koření a jemná krémová poleva – tento dezert dokáže proměnit každý den ve svátek chutí.
Podzim je čas, kdy se dýně stává hlavní postavou nejen v kuchyni, ale i v našich srdcích. A pokud jste si dosud mysleli, že dýně je jen do krémových polévek nebo nákypů, vyzkoušejte ji v kávovém dortu. Na stránce sapor jsme vám pověděli o dezertu, který v sobě spojuje jemnost dýně, koření skořice a lehkou kyselost máslového krému. Ideální doplněk k latté a dlouhým večerům s knihou.
Recept
Složení:
Skořicová náplň
- Cukr 68 g
- Kukuřičný škrob 15 g
- Skořice 2 lžičky
Drobenka (posyp)
- Mouka 115 g
- Cukr 55 g
- Hnědý cukr 40 g
- Máslo 58 g
- Skořice 1 lžička
Těsto
- Mouka 220 g
- Cukr 200 g
- Hnědý cukr 60 g
- Dýňové pyré 300 g
- Máslo 113 g
- Vejce 2 ks
- Podmáslí 65 ml
- Zakysaná smetana 60 g
- Kvasný prostředek 8 g
- Soda 2 g
- Skořice 2 lžičky
- Koření na dýňový koláč 2 lžičky.
- Muškátový oříšek ¼ lžičky.
- Koření
- Sůl
- Vanilkový extrakt 1 lžička
Glazura
- Smetanový sýr 56 g
- Máslo 14 g
- Moučkový cukr 100 g
- Mléko 16 g
- Vanilka ½ lžičky
Příprava
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pergamenem na pečení a vymažte máslem.
- Připravte drobenku: smíchejte mouku, cukr, hnědý cukr a skořici. Přilijte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne drobenka. Vložte do chladničky.
- Smíchejte suché přísady: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Ve velké míse vyšlehejte máslo s oběma cukry do pěny.
- Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilku.
- Vmíchejte podmáslí, zakysanou smetanu, koření a opatrně přidejte suchou směs. Nepřešlehejte, protože těsto by mělo zůstat jemné.
- Polovinu těsta vložte do formy, posypte skořicovou náplní a poté přidejte zbytek těsta.
- Nakonec posypeme drobenkou a rovnoměrně ji rozetřeme po povrchu.
- Pečte 55-60 minut, dokud špejle nevypíchne pár vlhkých drobků.
- Nechte 30-45 minut vychladnout a přelijte tvarohovou polevou.
Tipy
- Použijte domácí dýňové pyré, má bohatší chuť.
- Pro krémovou polevu je důležité, aby tvaroh a máslo měly pokojovou teplotu.
- Dort vydrží v lednici až 4 dny a druhý den je ještě chutnější.
Dýňovo-kávový koláč není jen dezert, ale ztělesnění podzimu, kořeněný, jemný, s lehkým karamelovým nádechem a skořicovou vůní, která naplní dům teplem. Podávejte ho s kávou nebo cappuccinem a nechte tuto chuť, aby s vámi zůstala i poté, co spadne poslední žlutý list.
