Dýňovo-kávový dort: recept na voňavý podzimní dezert

Foto: z otevřených zdrojů

Sladká pohoda, pikantní koření a jemná krémová poleva – tento dezert dokáže proměnit každý den ve svátek chutí.

Podzim je čas, kdy se dýně stává hlavní postavou nejen v kuchyni, ale i v našich srdcích. A pokud jste si dosud mysleli, že dýně je jen do krémových polévek nebo nákypů, vyzkoušejte ji v kávovém dortu. Na stránce sapor jsme vám pověděli o dezertu, který v sobě spojuje jemnost dýně, koření skořice a lehkou kyselost máslového krému. Ideální doplněk k latté a dlouhým večerům s knihou.

Recept

Složení:

Skořicová náplň

  • Cukr 68 g
  • Kukuřičný škrob 15 g
  • Skořice 2 lžičky

Drobenka (posyp)

  • Mouka 115 g
  • Cukr 55 g
  • Hnědý cukr 40 g
  • Máslo 58 g
  • Skořice 1 lžička

Těsto

  • Mouka 220 g
  • Cukr 200 g
  • Hnědý cukr 60 g
  • Dýňové pyré 300 g
  • Máslo 113 g
  • Vejce 2 ks
  • Podmáslí 65 ml
  • Zakysaná smetana 60 g
  • Kvasný prostředek 8 g
  • Soda 2 g
  • Skořice 2 lžičky
  • Koření na dýňový koláč 2 lžičky.
  • Muškátový oříšek ¼ lžičky.
  • Koření
  • Sůl
  • Vanilkový extrakt 1 lžička

Glazura

  • Smetanový sýr 56 g
  • Máslo 14 g
  • Moučkový cukr 100 g
  • Mléko 16 g
  • Vanilka ½ lžičky

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vyložte pergamenem na pečení a vymažte máslem.
  2. Připravte drobenku: smíchejte mouku, cukr, hnědý cukr a skořici. Přilijte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud nevznikne drobenka. Vložte do chladničky.
  3. Smíchejte suché přísady: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  4. Ve velké míse vyšlehejte máslo s oběma cukry do pěny.
  5. Přidejte vejce, dýňové pyré a vanilku.
  6. Vmíchejte podmáslí, zakysanou smetanu, koření a opatrně přidejte suchou směs. Nepřešlehejte, protože těsto by mělo zůstat jemné.
  7. Polovinu těsta vložte do formy, posypte skořicovou náplní a poté přidejte zbytek těsta.
  8. Nakonec posypeme drobenkou a rovnoměrně ji rozetřeme po povrchu.
  9. Pečte 55-60 minut, dokud špejle nevypíchne pár vlhkých drobků.
  10. Nechte 30-45 minut vychladnout a přelijte tvarohovou polevou.

Tipy

  • Použijte domácí dýňové pyré, má bohatší chuť.
  • Pro krémovou polevu je důležité, aby tvaroh a máslo měly pokojovou teplotu.
  • Dort vydrží v lednici až 4 dny a druhý den je ještě chutnější.

Dýňovo-kávový koláč není jen dezert, ale ztělesnění podzimu, kořeněný, jemný, s lehkým karamelovým nádechem a skořicovou vůní, která naplní dům teplem. Podávejte ho s kávou nebo cappuccinem a nechte tuto chuť, aby s vámi zůstala i poté, co spadne poslední žlutý list.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život