Lahodné koláče s minimální námahou
Někdy chcete péct doma, ale v lednici máte minimum produktů. Tehdy se hodí tento rychlý recept na pirohy bez mléka a vajec. RBC-Ukrajina nám poradí, jak toto pečivo připravit, a cituje příspěvek kuchařky Jane Lubowitzové na Facebooku.
Recept
Složení:
- Voda – 3 šálky
- Čerstvé droždí – 100 g
- Cukr – 4 polévkové lžíce.
- Sůl – 1 lžička.
- Rostlinný olej – 150 g
- Mouka – 600-700 g mouky
- Náplň – 200 g džemu nebo libovolné náplně podle vlastního výběru
Příprava
- Zahřejte vodu na 40 °C, rozpusťte droždí, přidejte cukr a několik lžic mouky. Necháme 15 minut kynout – těsto by mělo vykynout a být kypré.
- Osolíme, postupně přidáme zbytek mouky a přilijeme olej. Uhněteme vláčné těsto, které se nelepí na ruce.
- Těsto rozdělíme na dílky, vyválíme ploché placky, do středu dáme náplň (marmeládu, brambory, zelí nebo mák) a okraje pevně uzavřeme.
- Placky položte na pergamen a ihned vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15-17 minut dozlatova. Hotové placičky potřete máslem nebo rostlinným olejem (pro libovou verzi).
