Foto: z otevřených zdrojů
I ten nejdražší parmezán nebo obyčejný čedar se může při nesprávném skladování předčasně zkazit.
Sýr, ať už aromatický, měkký, slaný nebo krémový, je stále oblíbený u milionů lidí. Ale i ten nejdražší parmezán nebo obyčejný čedar se může při nesprávném skladování předčasně zkazit. Kam a jak sýr uložit, aby se nezkazil, radí deník Daily Express.
Chyba, kterou dělá téměř každý
Specialista na sýry Dominique Delacourt ze společnosti Champignon-Hofmeister uvedl, že nejčastější chybou je skladování sýrů v potravinové fólii na nejchladnější polici v lednici.
„Mnoho lidí si myslí, že čím pevněji sýr zabalíte a uložíte hlouběji do lednice, tím déle zůstane čerstvý. To je ale to nejhorší, co můžete udělat,“ vysvětluje odborník.
Podle ní je sýr „živý“ produkt, který potřebuje přístup vzduchu. Hustá fólie ho „dusí“ a zadržuje v něm vlhkost. To způsobuje kyselý zápach, vznik slizu a plísní a lepkavou nebo tvrdou strukturu.
Jednoduché tajemství čerstvého sýra
Aby sýr zůstal čerstvý, doporučuje Dominic zabalit ho do pergamenového papíru a poté vložit do nádoby nebo sáčku – ne vzduchotěsného.
„Sýr tak zůstane chráněný, ale bude „dýchat“ a zachová si krémovou strukturu a čistou chuť,“ říká.
Kde je nejlepší místo v lednici
Neschovávejte sýr na nejnižší, nejchladnější polici, je tam příliš sucho a chladno a výrobek rychle ztrácí chuť.
Ideálním místem je zásuvka na zeleninu, kde je o něco vyšší teplota a stabilní vlhkost. To pomáhá zachovat měkkost a přirozenou chuť sýra.
Skladujte různé druhy sýrů odděleně
Dominic také radí, abyste neukládali různé sýry vedle sebe. Sýry se chovají jako houba, pohlcují pachy ze svého okolí. Pokud leží vedle cibule nebo kari, nedivte se, že získáte „exotickou příchuť“.
