Foto: z otevřených zdrojů
Domácí tvaroh je rychlý, snadný a neuvěřitelně chutný.
Pokud si myslíte, že příprava tvarohu je otázkou hodin nebo dokonce dnů, dnes vám dokážeme opak. Bez zbytečných komplikací, konzervačních látek a dlouhých hodin v kuchyni vám zabere pouhých 30 min.
Foodbloger Oleksandr Ogorodnik se svěřil s receptem na tvaroh, který lze připravit opravdu za pouhou půlhodinu, a ve výsledku získáte jemný, měkký a dokonalý sýr jak do tvarohových koláčů, knedlíků nebo jen jako dezert s medem.
Recept
Složení:
- Mléko 3,5 % 2 litry
- Kefír 3,5 % 1 litr
Příprava
- Mléko přiveďte téměř k varu (90-95 °C).
- Přilijte kefír a okamžitě se začne tvořit sraženina.
- Směs opatrně zahřejte k mírnému varu, vypněte plotýnku a nechte 5-10 minut odstát.
- Přeceďte přes plátno a domácí tvaroh je hotový.
Tipy
- Pokud sýr 30 minut cedíte, bude křehký a měkký.
- Pokud budete sýřeninu cedit 2 hodiny, bude hustší a sušší.
- Syrovátku nevylévejte, je ideální na palačinky.
Domácí tvaroh je nejen zdravější než kupovaný v obchodě, ale také vám dává plnou kontrolu nad strukturou a obsahem tuku. Navíc jeho příprava trvá jen 30 minut, což je rychlejší než rozvoz.
