Domácí tvaroh: rychlý recept

Foto: z otevřených zdrojů

Domácí tvaroh je rychlý, snadný a neuvěřitelně chutný.

Pokud si myslíte, že příprava tvarohu je otázkou hodin nebo dokonce dnů, dnes vám dokážeme opak. Bez zbytečných komplikací, konzervačních látek a dlouhých hodin v kuchyni vám zabere pouhých 30 min.

Foodbloger Oleksandr Ogorodnik se svěřil s receptem na tvaroh, který lze připravit opravdu za pouhou půlhodinu, a ve výsledku získáte jemný, měkký a dokonalý sýr jak do tvarohových koláčů, knedlíků nebo jen jako dezert s medem.

Recept

Složení:

  • Mléko 3,5 % 2 litry
  • Kefír 3,5 % 1 litr

Příprava

  1. Mléko přiveďte téměř k varu (90-95 °C).
  2. Přilijte kefír a okamžitě se začne tvořit sraženina.
  3. Směs opatrně zahřejte k mírnému varu, vypněte plotýnku a nechte 5-10 minut odstát.
  4. Přeceďte přes plátno a domácí tvaroh je hotový.

Tipy

  • Pokud sýr 30 minut cedíte, bude křehký a měkký.
  • Pokud budete sýřeninu cedit 2 hodiny, bude hustší a sušší.
  • Syrovátku nevylévejte, je ideální na palačinky.

Domácí tvaroh je nejen zdravější než kupovaný v obchodě, ale také vám dává plnou kontrolu nad strukturou a obsahem tuku. Navíc jeho příprava trvá jen 30 minut, což je rychlejší než rozvoz.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život