Nepřilnavé pánve jsou určeny pro nízké až střední teploty
Nepřilnavá pánev je v kuchyni nepostradatelná, ale má svá omezení. Zejména je skvělá pro přípravu choulostivých pokrmů, jako jsou vejce a palačinky, ale může zničit jiné pokrmy a je nevhodná pro některé techniky vaření, píše cnet.com. Šéfkuchař Richard LaMarita jmenoval 5 potravin, pro které by nepřilnavá pánev neměla být tou nejlepší volbou.
1. většina masa a ryb
Na nepřilnavé pánvi je prakticky nemožné dosáhnout dobré kůrčičky na steaku, vepřových kotletách, kuřecím mase nebo rybách. Nepřilnavá pánev není navržena pro vysoké teploty potřebné k vytvoření požadované kůrčičky a její povrch není navržen tak, aby tuto kůrčičku vytvořil kvůli povlaku na pánvi.
2. většina zeleniny
Stejně jako maso, i zelenina potřebuje pro dosažení maximální chuti trochu opéct a toho na nepřilnavé pánvi nedosáhnete. Pro cuketu, mrkev, cibuli, chřest a bok choy je nejlepší nerezová nebo litinová pánev.
3. Potraviny ke karamelizaci
Nepřilnavá pánev k tomu není vhodná. Na jejím povrchu se prostě neudrží dostatečný žár. Lepší je použít litinovou pánev nebo pánev z nerezové oceli.4. Kyselé potraviny
Vysoce kyselé potraviny, jako jsou rajčata a víno nebo omáčky na bázi octa, mohou způsobit korozi povrchu nepřilnavé pánve.
„Ratatouille je jídlo, které bych na nepřilnavé pánvi nevařila,“ říká LaMarita. „Kyseliny v tomto a dalších receptech časem citlivý nepřilnavý povrch zkorodují.“
5. Pečeně, polévky, omáčky
Recepty, které vyžadují neustálé míchání nebo šlehání, nejsou pro nepřilnavé pánve vhodné, protože mohou rychle opotřebovat povrch.
„Všimla jsem si, že nepřilnavé povrchy se časem opotřebovávají i při správném používání, tak proč tento proces urychlovat?“ poznamenává LaMarita.
