Burgery z rohlíků: recept na gastronomický hit letošní sezony

Foto: z veřejných zdrojů

Croissant burgery se skvěle hodí ke sklence lehkého červeného vína pinot noir nebo šumivého prosecca, pokud máte chuť na oslavu.

Křehkost francouzského croissantu a šťavnatost amerického hamburgeru dohromady vytvářejí kulinářskou romantiku, kterou budete chtít zopakovat i ve své kuchyni.

Pokud si myslíte, že vás na burgerech už nic nepřekvapí, seznamte se s Croissant Smash Burgerem. Křehké těsto namísto obvyklé housky, které je v posledních měsících základem fudtrendů na TikToku a Instagramu, mění oblíbený fastfood v něco okouzlujícího a elegantního.

Tajemství je jednoduché, croissant místo těžké housky, krémová směs majonézy, karamelizované cibule a kyselých okurek místo obvyklé omáčky a dokonale ugrilované, tenké a šťavnaté maso. Není to jen burger, je to burger pro ty, kteří milují život s chutí. A podrobný recept na jeho přípravu se dozvíte na stránce sapor.

Recept

Složení:

Burger

  • mleté hovězí maso 700 g
  • ledové listy
  • rajčata
  • plátky sýra
  • velké croissanty 4 kusy
  • sůl
  • pepř

Karamelizovaná cibule

  • velká bílá cibule 2 ks.
  • olivový olej 1 polévková lžíce
  • máslo 2 polévkové lžíce
  • cukr 1 lžička
  • sůl

Omáčka

  • majonéza
  • kečup
  • karamelizovaná cibule
  • nakládané okurky
  • hořčice 1 polévková lžíce
  • bílý ocet 1 lžička
  • cukr 1 lžička
  • sůl
  • černý pepř

Česnekový olej

  • rozpuštěné máslo
  • nasekaná petrželka
  • česnekový prášek 1 lžička
  • česneková pasta 1 lžička
  • sůl

Příprava

  1. Ve středně velké míse smíchejte majonézu, kečup, cibuli, okurky, hořčici, ocet, sůl, pepř a cukr.
  2. Dobře promíchejte a dejte do lednice, omáčka by se měla nechat vyluhovat, zatímco budete připravovat zbytek jídla.
  3. Na mírném ohni rozpustíme máslo a olej, přidáme cibuli, cukr a sůl.
  4. Za občasného míchání vařte 15-20 minut, dokud nebude měkká, jantarově zlatavá a sladká.
  5. Mleté maso rozdělte na 4 porce, každá o hmotnosti asi 100-120 g).
  6. Vytvarujte kuličky a poté je zploštěte do tenkých plochých „copánků“ o něco větších než rohlík.
  7. Osolte a opepřete.
  8. Na dobře rozpálené pánvi smažte 2 minuty z každé strany dozlatova.
  9. Po otočení přidejte nahoru hořčici a ihned na ni položte plátek sýra. Smažte další 1-2 minuty, sýr by se měl roztavit.
  10. Croissanty rozkrojíme na polovinu, plátky potřeme česnekovým máslem a osmažíme na suché pánvi do křupava. Už v této fázi vás vůně rozesměje.
  11. Spodní polovinu croissantu potřete omáčkou, položte na ni ledové listy, rajče, horký řízek, další lžíci omáčky a přiklopte druhou polovinou croissantu.

Tipy

  • Pokud chcete, aby byl burger „restaurační kvality“, přidejte do česnekové směsi trochu lanýžového oleje.
  • Pokud nejíte červené maso, zkuste mleté maso nahradit krůtím nebo kuřecím.
  • Pro dokonalý foodstyling posypte před podáváním horní část croissantu jemnou mořskou solí.

Croissantové burgery se skvěle hodí ke sklence lehkého červeného vína pinot noir nebo šumivého Prosecca, pokud máte chuť na oslavu. A pro nealkoholickou verzi se hodí vychlazená limonáda s bazalkou nebo cola.

Trocha francouzského šmrncu, amerického drajvu a domácího tepla a vaše rodina bude chtít mít tento pokrm na jídelníčku určitě navždy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život