Bolest v krku? Vyhněte se těmto 5 potravinám ve svém jídelníčku

Foto: z veřejných zdrojů

Je dobré vědět, které potraviny mohou sliznici dále traumatizovat.

Při bolestech v krku mohou některé potraviny zvýšit podráždění a oddálit hojení. Je dobré vědět, které potraviny mohou sliznici dále traumatizovat. Uvádí to webová stránka Real simple.

Kyselé potraviny

Kyselina dráždí sliznici, což může zvýšit bolest, pálení, otok a pocit „škrábání“ v krku. Poškozené sliznice se v kyselém prostředí hůře hojí.

Kyselé šťávy (např. citrusová, rajčatová) mohou dočasně zvýšit zánět a vyvolat kašel nebo horečku.

Mezi kyselé potraviny, kterým je lepší se vyhnout, patří např:

  • Citrusové plody (pomeranče, citrony, grapefruity).
  • šťávy
  • rajčata a rajčatové omáčky
  • Kysané zelí (zelí, okurky)
  • ocet, nakládaná zelenina
  • kyselé bobule (brusinky, rybíz)

Lepší je upřednostňovat:

  1. teplé, měkké, neutrální potraviny: ovesné vločky, bramborová kaše, vývary, polévky.
  2. teplé nápoje: heřmánkový čaj, teplé mléko, perlivá voda.
  3. potraviny s měkkou konzistencí, které „neškrábou“ v krku

Příliš kořeněná jídla

Pálivé koření (černý pepř, chilli, česnek atd.) může podráždit sliznici krku, která je již tak zanícená, a to zvyšuje bolest a pálení.

Kapsaicin, látka, díky níž jsou papričky pálivé, aktivuje nervová zakončení, což způsobuje pocit pálení a může dočasně zvýšit otok. Při pravidelném podráždění se sliznice zotavuje pomaleji.

Křupavé potraviny

Křupky, chipsy, ořechy, toasty, tvrdé sušenky mechanicky dráždí sliznici krku, která je již zanícená. To může:

  • zhoršovat bolest a bolestivost
  • zpožďují hojení
  • zvyšují riziko sekundární infekce v důsledku mikrodestrukce sliznice.

Alkohol

Alkohol dočasně tlumí aktivitu imunitních buněk, což tělu ztěžuje boj s infekcí (virovou nebo bakteriální).

Pokud člověk užívá antipyretika, antibiotika, protizánětlivé nebo antihistaminikové léky, může alkohol:

  1. zvýšit riziko nežádoucích účinků (ospalost, nepravidelný srdeční rytmus).
  2. snižují účinnost léků

Alkohol také podporuje ztrátu tekutin a při zánětu v krku je zvlhčování sliznice velmi důležité.

Nápoje s kofeinem

Kofein, stejně jako alkohol, může dehydratovat organismus a způsobit, že hrdlo je ještě sušší. Má mírný močopudný účinek, který může přispět k dehydrataci. Pro hojení je důležité udržovat sliznici krku dostatečně hydratovanou.

Horká nebo velmi koncentrovaná káva a energetické nápoje mohou zanícený krk dále dráždit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život