Foto: z veřejných zdrojů
Je dobré vědět, které potraviny mohou sliznici dále traumatizovat.
Při bolestech v krku mohou některé potraviny zvýšit podráždění a oddálit hojení. Je dobré vědět, které potraviny mohou sliznici dále traumatizovat. Uvádí to webová stránka Real simple.
Kyselé potraviny
Kyselina dráždí sliznici, což může zvýšit bolest, pálení, otok a pocit „škrábání“ v krku. Poškozené sliznice se v kyselém prostředí hůře hojí.
Kyselé šťávy (např. citrusová, rajčatová) mohou dočasně zvýšit zánět a vyvolat kašel nebo horečku.
Mezi kyselé potraviny, kterým je lepší se vyhnout, patří např:
- Citrusové plody (pomeranče, citrony, grapefruity).
- šťávy
- rajčata a rajčatové omáčky
- Kysané zelí (zelí, okurky)
- ocet, nakládaná zelenina
- kyselé bobule (brusinky, rybíz)
Lepší je upřednostňovat:
- teplé, měkké, neutrální potraviny: ovesné vločky, bramborová kaše, vývary, polévky.
- teplé nápoje: heřmánkový čaj, teplé mléko, perlivá voda.
- potraviny s měkkou konzistencí, které „neškrábou“ v krku
Příliš kořeněná jídla
Pálivé koření (černý pepř, chilli, česnek atd.) může podráždit sliznici krku, která je již tak zanícená, a to zvyšuje bolest a pálení.
Kapsaicin, látka, díky níž jsou papričky pálivé, aktivuje nervová zakončení, což způsobuje pocit pálení a může dočasně zvýšit otok. Při pravidelném podráždění se sliznice zotavuje pomaleji.
Křupavé potraviny
Křupky, chipsy, ořechy, toasty, tvrdé sušenky mechanicky dráždí sliznici krku, která je již zanícená. To může:
- zhoršovat bolest a bolestivost
- zpožďují hojení
- zvyšují riziko sekundární infekce v důsledku mikrodestrukce sliznice.
Alkohol
Alkohol dočasně tlumí aktivitu imunitních buněk, což tělu ztěžuje boj s infekcí (virovou nebo bakteriální).
Pokud člověk užívá antipyretika, antibiotika, protizánětlivé nebo antihistaminikové léky, může alkohol:
- zvýšit riziko nežádoucích účinků (ospalost, nepravidelný srdeční rytmus).
- snižují účinnost léků
Alkohol také podporuje ztrátu tekutin a při zánětu v krku je zvlhčování sliznice velmi důležité.
Nápoje s kofeinem
Kofein, stejně jako alkohol, může dehydratovat organismus a způsobit, že hrdlo je ještě sušší. Má mírný močopudný účinek, který může přispět k dehydrataci. Pro hojení je důležité udržovat sliznici krku dostatečně hydratovanou.
Horká nebo velmi koncentrovaná káva a energetické nápoje mohou zanícený krk dále dráždit.
