Aby rodičům usnadnila život, podělila se s nimi ergoterapeutka o jednoduchý, ale účinný tip.
Pro mnoho rodičů se oběd nebo večeře s dětmi mění ve skutečnou výzvu, zejména pokud dítě odmítá ochutnávat nové pokrmy. Proč děti nechtějí zkoušet nová jídla, vysvětluje RBC-Ukrajina s odkazem na TikTok odborníka na ergoterapii.
Stravovací chování dětí
Podle odborníků je toto chování u dětí, zejména do 5 let, naprosto normální. Hlavní je, aby dítě zůstalo aktivní, cítilo se dobře a mělo vyváženou stravu, tj. aby konzumovalo alespoň jeden výrobek z každé hlavní skupiny: ovoce a zeleninu, bílkoviny, obiloviny, mléčné výrobky nebo jejich alternativy.
Aby však rodičům usnadnila život, podělila se s nimi ergoterapeutická asistentka o jednoduchý, ale účinný tip. Doporučuje dávat dítěti na talíř při každém jídle nové potraviny, i když se jich dítě nedotkne.
„Chutě se mění, ale jen tehdy, když jídlo „zůstane kolem“,“ vysvětlila odbornice, která má 18 let zkušeností s prací s dětmi.
Podle ní může trvat i více než 20 pokusů, než se dítě u nové potraviny cítí dobře a rozhodne se ji vyzkoušet. Pokud tedy dítě pokrm odstrkuje nebo ignoruje, neznamená to, že mu nechutná, jen na něj ještě není zvyklé.
Odbornice ve svém videu ukázala experiment s hroznovým vínem: 11 dní po sobě dávala dítěti na talíř bobule. Dítě si jich nejprve vůbec nevšímalo, pak je ochutnalo, vyplivlo a pak je s chutí snědlo.
„Jídlo nemusíte nutit ani zdůrazňovat. Prostě ho nechte ‚žít‘ na talíři. Cílem není, aby mu hned chutnalo, ale aby se dítě cítilo bezpečně,“ poznamenala terapeutka.
Dodala také, že pokud dítě trvale odmítá většinu potravin nebo je silně citlivé na textury či pachy, může to být známkou selektivní poruchy příjmu potravy (ARFID) nebo smyslového postižení. V takových případech je dobré navštívit lékaře nebo dětského terapeuta.
Tato rada již nasbírala na TikToku statisíce zhlédnutí a rodiče si všímají, že metoda „stále na jídle“ skutečně pomáhá dětem postupně překonávat strach z nových chutí bez nátlaku a slz.
