Foto: z veřejných zdrojů
Studie ukazují, že strava s vysokým obsahem vlákniny, zejména rozpustné, může snížit celkový cholesterol.
Černé fazole pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny a antioxidantů mohou být tyto fazole přirozeným prostředkem prevence kardiovaskulárních onemocnění. Uvádí to stránka Eating well (Dobře se najíst).
Jak černé fazole ovlivňují hladinu cholesterolu
Bohaté na vlákninu
Studie ukazují, že strava s vysokým obsahem vlákniny, zejména rozpustné, může snížit celkový cholesterol.
Jeden šálek vařených černých fazolí obsahuje 15 g vlákniny, což je asi 54 % doporučené denní dávky. Vzhledem k tomu, že většina lidí nepřijímá dostatek vlákniny, je přidání černých fazolí do jídelníčku snadným a pohodlným způsobem, jak tuto potřebu uspokojit.
Bez nasycených tuků
Podle amerického ministerstva zemědělství mají černé fazole velmi nízký obsah celkového tuku a neobsahují žádné nasycené tuky, takže jsou vynikající volbou pro zdravou výživu srdce.
Stravovací návyky s nízkým obsahem nasycených tuků jsou spojeny se sníženým rizikem vysoké hladiny cholesterolu a srdečních onemocnění.
Americká kardiologická asociace doporučuje omezit příjem nasycených tuků na maximálně 6 % celkových kalorií, zejména u lidí s onemocněním srdce nebo vysokou hladinou cholesterolu. Pro člověka s dietou o 2 000 kaloriích je to asi 13 g denně.
Pokud budou černé fazole hlavní složkou vašich jídel, můžete využít vlákninu, komplexní sacharidy a bílkoviny, a to bez přidání dalších nasycených tuků.
Rostlinné bílkoviny
Černé fazole jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, obsahují 15 g na šálek. Nahrazení živočišných bílkovin rostlinnými může udržet zdravou hladinu cholesterolu.
Obsahuje rezistentní škrob
Tyto fazole obsahují také rezistentní škrob, což je druh prebiotika, který je spojován se snižováním hladiny cholesterolu. Zdravý střevní mikrobiom souvisí s nižší hladinou cholesterolu a lepším zdravím srdce.
Rezistentní škroby jsou potravou pro prospěšné bakterie, které produkují vedlejší produkty, jako jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mohou snižovat produkci cholesterolu v játrech a pomáhat snižovat celkovou hladinu cholesterolu.
Jak zařadit černé fazole do jídelníčku
Kromě toho, že jsou černé fazole bohaté na živiny, které podporují zdravou hladinu cholesterolu, jsou vhodné a všestranné. Ať už je koupíte sušené nebo konzervované, snadno je zařadíte do jakéhokoli jídelníčku.
Konzervované fazole stačí otevřít, propláchnout studenou vodou, aby se snížil obsah sodíku, a přidat do jakéhokoli pokrmu. Pokud dáváte přednost sušeným fazolím, připravte si je předem. To vám umožní kontrolovat obsah sodíku a dochutit je oblíbenými bylinkami a kořením.
