Je to oficiálně nejchutnější způsob, jak naplnit svou potřebu vápníku.
Silné kosti jsou s přibývajícím věkem velmi důležité, protože pomáhají udržovat pohyblivost a celkové zdraví. Osteoporóza bohužel představuje pro starší ženy a muže vážnou hrozbu. Publikace Parade píše, že podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) je osteoporóza stav, který vzniká při poklesu hustoty kostních minerálů a kostní hmoty, což vede ke snížení pevnosti kostí. To může způsobit takové oslabení kostí, že se mohou samovolně nebo po menším zatížení zlomit.
Příjem dostatečného množství vápníku a vitaminu D ve stravě může přispět k tvorbě nové kostní hmoty a posílení kostí. Sýr může v této problematice pomoci.
„Sýr je bohatým zdrojem vápníku a bílkovin, dvou klíčových živin, které pomáhají budovat a udržovat silné kosti. Mnoho druhů sýrů obsahuje také vitamin D a fosfor, které společně s vápníkem pomáhají udržovat hustotu a zdraví kostí,“ říká odbornice na výživu Keri Gansová.
Jaké sýry jsou nejlepší pro kosti
Jedná se o parmezán. Pouhá jedna unce, tedy 28 gramů, tohoto sýra obsahuje 335 miligramů vápníku.
„Parmezán je jedním ze sýrů s nejvyšším obsahem vápníku, který v jedné unci představuje téměř 30 % denní hodnoty,“ říká odbornice na výživu Beth Warrenová.
Dodává, že může pomoci posílit a udržet hustotu kostí.
„Parmezán je jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů vápníku, protože se jedná o tvrdý sýr s velmi nízkým obsahem vlhkosti. I když si většina lidí parmezán jednoduše posype jídlo, i toto množství přispívá k dennímu příjmu vápníku, zejména v kombinaci s dalšími potravinami bohatými na vápník během dne,“ vysvětluje Gansová.
Parmezán také obsahuje něco přes 10 gramů bílkovin na unci, což přispívá ke zdraví svalů.
