Foto: z veřejných zdrojů
Pečená makrela je na povrchu lehce zkaramelizovaná a uvnitř mimořádně šťavnatá.
Pokud hledáte nápad na rychlou večeři, tento recept na pečenou makrelu vám přijde vhod. Ryba je šťavnatá, křehká a chutná, a hlavně je uvařená za pouhou půlhodinu. Jak připravit chutnou rybu tak, aby byla zároveň zdravá, radí RBC-Ukrajina s odkazem na Recepty od Viktorie na Facebooku.
Recept
Složení:
- makrela – 1 ks.
- koření – černý pepř, koriandr (podle chuti)
Na marinádu:
- sójová omáčka – 5 polévkových lžic.
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- cukr – 1 lžička.
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
Příprava:
- Odstraňte hlavu, ocas, ploutve a páteř. Rybu důkladně očistěte od vnitřností a černého filmu. Oba filety posypeme z obou stran černým pepřem a koriandrem a nakrájíme na kousky.
- V misce smíchejte sójovou omáčku, citronovou šťávu, cukr a rostlinný olej.
- Sójová omáčka dodá pokrmu vyváženou, bohatou a zároveň jemnou chuť.
- Rybu přelijte marinádou a nechte ji 30 minut odležet, aby makrela nasála chuť koření. Kousky vložte do alobalových lodiček kůží nahoru a vložte je na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.
Pečená makrela je na povrchu lehce zkaramelizovaná a uvnitř mimořádně šťavnatá. Citron dodá rybě svěžest a sójová omáčka zvýrazní její přirozenou chuť.
