Japonský odborník na výživu radí 5 druhů ovoce pro posílení imunity před chladným počasím

Foto: z veřejných zdrojů

Těchto pět druhů ovoce se skvěle hodí k překonání výzev a posílení imunitního systému v zimním období.

Ovoce je jedním z nejúčinnějších nástrojů pro udržení zdraví a dlouhověkosti. Japonská odbornice na výživu Michiko Tomioka poznamenala, že miluje všechno ovoce, ale existuje pět druhů, které doporučuje mít vždy po ruce pro silný imunitní systém, píše CNBC.

1. Jablka

Jsou bohatá na vitamin C, vlákninu, draslík a polyfenoly. Obsahují také prebiotika a probiotika, která podporují zdraví střev, jež úzce souvisí s funkcí mozku a imunitou. Odborník na výživu doporučuje jíst jablka se slupkou.

2. Citrusové plody

Jsou bohaté na vitaminy C, A, kyselinu listovou, draslík a vlákninu.

Jsou také bohaté na flavonoidy a karotenoidy, antioxidanty, které chrání buňky a podporují imunitní systém. Vitamin C také zlepšuje vstřebávání železa z rostlinných potravin.

„Jezte celé ovoce, nejen šťávu. Pomerančový džus obsahuje málo vlákniny a může způsobit zvýšení hladiny cukru v krvi,“ řekl nám Tomioka a dodal, že většina lidí slupku vyhazuje, ale ve skutečnosti obsahuje hodně kyseliny listové, riboflavinu, thiaminu a vápníku.

3. bobulovité ovoce

Ať už jsou to jahody, borůvky, ostružiny, maliny, brusinky nebo goji, mají nízký obsah kalorií, ale jsou bohaté na vitaminy, vlákninu a silné antioxidanty, jako jsou antokyany.

Zejména borůvky jsou proslulé svými blahodárnými účinky na mozek a srdce, zatímco bobule goji jsou bohaté na beta-karoten a podporují zdraví očí.

„Jím je čerstvé v sezóně. Mražené bobule jsou skvělé do smoothie,“ doporučuje odbornice na výživu.

4. persimony

Persimony jsou bohaté na vitaminy A a C, vlákninu (rozpustnou i nerozpustnou), draslík a polyfenoly, jako jsou třísloviny a flavonoidy. Studie prokázaly, že pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a krevní tlak a zlepšují zdraví očí a pokožky.

5. Fíky

Fíky jsou bohaté na vlákninu, vitaminy, minerály a fytoestrogeny, které podporují zdraví žen. Obsahují také ficin, enzym, který pomáhá trávit bílkoviny, a fíky jsou tak ideální svačinkou po jídle. Mezi další zdraví prospěšné účinky fíků patří kontrola hladiny cholesterolu a snižování zánětů.

Celkově japonský odborník na výživu doporučil oceňovat sezónní rozmanitost. „Různé druhy ovoce obsahují různé živiny. Snažte se jíst místní sezónní produkty, kdykoli je to možné. Je čerstvější, chutnější a zdravější,“ vysvětlila.

Poznamenala, že je důležité jíst celé ovoce. Odbornice také doporučila stanovit si pravidlo jíst ovoce každý den.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život