Foto: z otevřených zdrojů
Díky tomuto obalení jsou řízky křehké a mají hodně šťávy, která při smažení nevytéká.
Když děláme domácí řízky, chceme, aby byly křehké, uvnitř šťavnaté a zároveň měly křupavou zlatavou kůrku, která je dělá dokonalými. Někdy však strouhanka nebo mouka způsobí, že jsou řízky příliš husté a kůrka je hrubá a nasákne spoustu tuku. Existuje však několik přírodních, chutných a zdravých náhražek, které nejenže vytvoří propečenou kůrku, ale také udrží šťávu uvnitř řízků.
Čím opékat řízky, aby byly nadýchané, šťavnaté a měly zlatavou kůrčičku?
- Ovesné vločky. Drcené ovesné vločky perfektně drží tvar, ale neucpávají strukturu řízků. Absorbují část šťávy, takže kotlety jsou uvnitř měkké a s lehce křupavým povrchem. Toto obalení je ideální pro kuřecí a zeleninové řízky.
- Krupice obsahuje šťávu a dodává objem. Kotlety jsou díky ní nadýchané jako suflé. Kotlety by se měly obalovat v suché krupici bez předchozího namáčení ve vejcích, aby se dosáhlo rovnoměrné kůrky bez přebytečného tuku.
- Kukuřičná mouka nebo krupice vytvoří neuvěřitelně chutnou, tenkou a křupavou kůrku s příjemnou oříškovou chutí. Toto obalení je vhodné pro všechny druhy masa, a dokonce i pro ryby. Smíchejte kukuřičnou mouku se špetkou koření nebo sušeného česneku a chuť řízků se ještě více prohloubí.
- Sezamová nebo mletá lněná semínka. Pokud chcete řízečkům dodat neobvyklou chuť, zkuste je obalit v drcených semínkách. Sezam dodá jemnou chuť, zatímco len lehký oříškový nádech a další prospěšné látky.
Pro rovnoměrnou kůrčičku nechte řízky po obalení před smažením 5 minut odpočívat. Obalení pak bude pevnější a křupavost vydrží déle i po vychladnutí.
