Zpracované maso, jako jsou hot dogy a kuřecí nugety, obsahuje mnoho složek, které mohou způsobit zánět.
U lupénky je důležitá nejen léčba, ale také výživa. Některé potraviny a nápoje mohou zvyšovat zánět, vyvolávat vzplanutí a zpomalovat hojení kůže. Mezi nejrizikovější patří alkohol, tučné červené maso a zpracované potraviny. Uvádí to webová stránka Eating well.
Smažená jídla
Podle časopisu Journal of Investigative Dermatology mají smažená jídla často vysoký obsah nasycených tuků a transmastných kyselin a mohou způsobit zhoršení u lidí s lupénkou. Tyto tuky zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a existuje souvislost mezi nadbytkem tělesného tuku a příznaky lupénky.
Kromě toho se při smažení některých potravin také tvoří sloučeniny zvané konečné produkty glykace, které mohou vyvolat zhoršení lupénky.
Zpracované maso
Zpracované maso, jako jsou hot dogy a kuřecí nugety, obsahuje mnoho složek, které mohou způsobovat záněty.
Lahůdky nebo jakékoli zpracované maso mohou obsahovat více nasycených tuků a transmastných kyselin. Na tento seznam by se zařadily také klobásy a slanina. Navíc byste měli být opatrní u oblíbených pochutin, jako je sušené hovězí maso.
Nasycené tuky v těchto potravinách mohou podporovat přemnožení keratinocytů a vznik červených šupinatých skvrn.
Alkohol
Na webových stránkách Dovepress se uvádí, že alkohol vyvolává a zvyšuje zánět tím, že ovlivňuje lipidové složení kožní bariéry. U lidí s lupénkou může konzumace alkoholu zdvojnásobit riziko vzniku nealkoholického ztukovatění jater.
Alkohol snižuje imunitní kontrolu, což může přispívat k častějším exacerbacím. Pití alkoholu také oslabuje účinky léků a zvyšuje riziko jaterní toxicity.
Alkohol se navíc často kombinuje se špatnou stravou a stresem, což rovněž zhoršuje kožní onemocnění.
Sladké nápoje
Sycené nápoje a sladký čaj mohou negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi, což může vést k uvolňování prozánětlivých cytokinů. To může časem zhoršit příznaky lupénky a ztížit kontrolu exacerbací.
Nadměrný příjem cukru může také snížit zdravotní přínos omega-3 mastných kyselin, které pomáhají předcházet zánětům a udržovat zdravou pokožku.
Výživa při lupénce
Výživa u psoriázy je důležitým faktorem, který může zmírnit průběh onemocnění, snížit zánět a četnost relapsů. Následující potraviny by měly být upřednostňovány:
- zaměření na omega-3 mastné kyseliny – strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, stejně jako další protizánětlivé potraviny, může pomoci zmírnit příznaky lupénky. Patří sem tučné ryby, jako je losos, makrela a sardinky.
- Vláknina – vyplatí se dodržovat středomořskou dietu, která je přirozeně bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, ryby a olivový olej.
- Kvašené potraviny – kimči, kysané zelí a miso jsou skvělé pro zdraví střev. Zdravý střevní mikrobiom může pomoci regulovat záněty a podpořit váš imunitní systém.
- Užívání doplňků vitaminu D – může být užitečné zejména pro ty, kteří ho mohou mít nedostatek, protože nižší hladiny jsou spojeny se zhoršením lupénky.
