Foto: z veřejných zdrojů
Hlavním problémem syrových dýní je možná povrchová kontaminace.
Podzim je časem dýní, ale ne každý ví, že tuto světlou zeleninu lze konzumovat nejen pečenou nebo vařenou. Syrová dýně má svá specifika, o kterých byste měli vědět, než ji přidáte do salátu nebo smoothie. Informuje o tom web Verywell health.
Můžete jíst syrovou dýni
Odbornice na výživu Desiree Ann Hocena odhalila, že syrovou dýni lze jíst bezpečně. V dužině, která vyžaduje vaření, nejsou žádné přírodní toxiny. Většině lidí však připadá po uvaření chutnější a lépe stravitelná.
Hlavním problémem syrových dýní je možná povrchová kontaminace. Vaření zvyšuje bezpečnost, ale z hlediska toxicity není nezbytné.
Důležité je, že pokud si všimnete, že je chuť dýně hořká, nejezte ji.
Vařená dýně může být pro žaludek snadnější. Syrová je poměrně vláknitá a tvrdá, takže vařením je jen chutnější a lépe stravitelná.
Struktura syrové dýně nemusí mnoha lidem vyhovovat.
Co dělat s dýní, než ji sníte?
Před rozkrojením dýně ji důkladně omyjte zvenku. Odstraníte tak nečistoty nebo bakterie, které by mohly být škodlivé.
Při konzumaci v syrovém stavu si zachovává více živin, například vitamin C, a přírodní enzymy, které podporují imunitu a zdraví pokožky.
Na druhou stranu vaření pomáhá uvolňovat beta-karoten, jasně oranžové barvivo, které se mění na vitamin A a chrání buňky před oxidačním stresem.
Syrová dýně může u některých lidí způsobit nadýmání nebo mírné potíže, zejména ve větším množství.
Jak můžete jíst syrovou dýni:
- nakrájejte na tenké plátky a přidejte do salátu (hodí se k němu jablko, ořechy, citronová šťáva).
- připravte si smoothie z dýně, mrkve a pomeranče
- nastrouhejte a přelijte medem nebo jogurtem – získáte sladkou svačinu.
