9 nejšpinavějších míst v kuchyni: 9 nejšpinavějších míst v kuchyni

I při nízkých teplotách se v lednici mohou množit docela škodlivé bakterie.

Kuchyně může být srdcem domácnosti, takže je často také nejšpinavějším místem. Je zde zřejmý nepořádek – například použité nádobí, lepkavá podlaha nebo potřísněná trouba. Často však existují i oblasti a předměty, které zůstávají bez povšimnutí, a proto se zeptejte sami sebe, zda existují místa, která často zapomínáte uklízet.

Zamyslete se nad oblastmi a předměty, které můžete denně používat při vaření. Měly by vás napadnout kuchyňské desky, madla, dřezy, houbičky, opakovaně použitelné láhve na vodu atd. Těchto předmětů se často dotýkáte denně, proto je důležité je denně nebo několikrát týdně dezinfikovat, abyste zabránili hromadění bakterií a křížové kontaminaci.

The Spruce pojmenoval nejšpinavější místa ve vaší kuchyni a návod, jak je správně vyčistit.

Knoflíky, tlačítka a dotykové plošky

Každý spotřebič v kuchyni má nějaký typ ovládacího panelu nebo knoflíku, kterého se dotýkáte při každém použití. Je důležité nezapomenout všechny tyto knoflíky, tlačítka nebo dotykové panely každý týden umýt, protože se na ně při důkladném úklidu kuchyně často zapomíná. Zejména pokud se jich dotýkáte při vaření nebo manipulaci se syrovými potravinami. Nezapomeňte čistit rukojeti kuchyňských skříněk, knoflíky spotřebičů a ovládací panely pomocí dezinfekčních ubrousků nebo dezinfekčního spreje a čistého hadříku nebo papírové utěrky.

Dřez

Přestože kuchyňským dřezem protéká velké množství vody, pravděpodobně se na jeho povrchu skrývají bakterie, zejména ve štěrbinách v místě napojení dřezu na pracovní desku a kolem odtoku.

Kuchyňský dřez je třeba dezinfikovat po každém vaření, mytí nádobí nebo alespoň jednou denně a nezapomínejte ani na úchyty, kohoutky a plochy pracovní desky v blízkosti dřezu. Na nich se shromažďují všechny stříkance při oplachování kontaminovaných potravin. Používejte čisticí prostředek na dřez, který obsahuje dezinfekční prostředek, a čistou utěrku nebo jednorázové dezinfekční ubrousky.

Houbičky, kartáče a kuchyňské utěrky

Ve snaze omezit používání papírových utěrek a jejich dopad na životní prostředí lidé často používají celulózové houbičky, kartáče na čištění dřezů a látkové kuchyňské utěrky. Bohužel kuchyňské houbičky a čisticí kartáče obsahují vysoké množství bakterií, pokud nejsou řádně umyty a dezinfikovány.

Pokud tyto výrobky používáte, měli byste je po každém vaření nebo úklidu umýt v horké vodě. Kartáče na mytí dřezu a zeleniny lze po každém použití důkladně umýt v myčce nádobí.

Chladnička

I při nízkých teplotách se v chladničce mohou množit docela škodlivé bakterie.

Většina ovoce a zeleniny vydrží déle čerstvá, pokud je před uskladněním neumyjete. V takovém případě je nejlepší skladovat je neumyté, aby se zabránilo rychlému zkažení, ale je důležité často umývat zásuvky, aby se zabránilo další kontaminaci, protože v nich mohou zůstat zbytky potravin nebo bakterie.

Totéž se děje se syrovým masem uloženým v chladničce. V zásuvkách a na okrajích polic se hromadí netěsnosti z obalů a tekutiny. Dokonce i balené potraviny, jako je mléko nebo plechovky másla, byly předtím, než se dostaly do vaší chladničky, mnohokrát zpracovány a skladovány.

Abyste se zbavili všech bakterií, ale i kvasinek a plísní, které se tam mohou vyskytovat, vyjměte každý měsíc zásuvky nebo police chladničky, pokud je to možné, a umyjte povrchy jemným mycím prostředkem a teplou nebo horkou vodou. Osušte je čistým hadříkem nebo papírovou utěrkou.

Mezi důkladným čištěním setřete případné rozlité tekutiny a vnitřní povrchy rychle otřete dezinfekční utěrkou.

Udělejte také několik kroků navíc a utřete prach z horní části spotřebiče a vyluxujte zadní a spodní část. Pro vysávání cívek sejměte kryt ventilace. Prach na cívkách způsobuje, že se chladnička při chlazení více namáhá a spotřebovává více energie, a částečky potravin, které se pod nimi skrývají, jsou magnetem pro hmyz.

Prkénka na krájení

Krájecí prkénka, zejména dřevěná, mohou v drobných štěrbinách skrývat bakterie, které se objeví i po jediném použití. Je důležité mít alespoň dvě oddělená prkénka, jedno na ovoce a zeleninu a druhé na maso. Tím se omezí křížová kontaminace při přípravě pokrmů.

Každé prkénko po každém použití umyjte horkou mýdlovou vodou a důkladně opláchněte vodou. Poté je zcela osušte papírovou utěrkou nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nenechávejte prkénka oschnout, protože bakterie milují teplé a vlhké prostředí. Můžete si také vybrat prkénka, která lze mýt v myčce nádobí, abyste je důkladně vyčistili.

Kávovar, mixér a malé spotřebiče

Dokonce i čistá voda, která je zachycena v teplém a vlhkém prostředí, jako je kávovar, může vytvořit ideální prostředí pro růst bakterií, kvasinek a plísní. Některé malé spotřebiče je třeba čistit po každém použití. Alespoň jednou týdně rozeberte a důkladně umyjte malé spotřebiče. Některé součásti lze mýt v myčce, jiné je třeba umýt v horké mýdlové vodě a poté opláchnout v horké vodě a zcela vysušit.

Stejný režim mytí by měl platit i pro nádobí, jako jsou nože na plech, odměrky a šálky.

Opakovaně použitelné krabičky na svačinu, nákupní tašky a láhve na vodu

Při každém použití uzavíratelné nádoby nebo opakovaně použitelného boxu na oběd, nákupní tašky nebo láhve na vodu existuje možnost křížové kontaminace bakteriemi, pokud nejsou řádně vyčištěny.

Nádoby je třeba zcela rozebrat a vložit do myčky nádobí nebo umýt v horké mýdlové vodě, opláchnout v horké vodě a zcela vysušit. Většinu krabiček na svačinu a opakovaně použitelných nákupních tašek lze důkladně vyprat v pračce.

Další tip týkající se nákupních tašek je jejich oddělené používání: vyčleňte jednu nebo více na čisticí prostředky, jednu na syrové ovoce a zeleninu, jednu na syrové maso a jednu na balené zboží.

Stolní desky

Nezanedbávejte pracovní desky v kuchyni – často se na ně denně odkládají kabelky, nákupní tašky a další předměty, protože se zde připravují pokrmy.

Vezměte si dezinfekční ubrousky nebo čistý hadřík a dezinfekční sprej a před přípravou jídla nebo alespoň jednou denně je očistěte. Nepoužívejte houbičku nebo použitou kuchyňskou utěrku, protože mohou obsahovat bakterie a zárodky.

Alespoň jednou týdně věnujte čas čištění ploch pod malými spotřebiči a podél okrajů mezi sporákem nebo chladničkou a pracovní deskou. Nechtějte si představit, co se v těchto vlhkých a tmavých místech skrývá.

Solnička a pepřenka

Poslední špinavou oblastí, kterou je třeba zvážit, jsou kuchyňské solničky a pepřenky. Solničky se často používají a často se jich při přípravě jídla dotýkáte. Po každé přípravě jídla je důkladně otřete dezinfekční utěrkou a každý týden je důkladně umyjte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Užitečné tipy a triky pro každodenní život