Tyto potraviny vám mohou pomoci zpestřit jídelníček
Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Říká se jim také „dobré tuky“. Mohou podporovat mnoho aspektů celkového zdraví, včetně funkce mozku, štítné žlázy a jater, nálady, kontroly zánětů a hormonální rovnováhy. Jedním z nejznámějších zdrojů omega-3 je losos. Jak však píše RealSimple, existují potraviny s ještě vyšším obsahem omega-3 než tato ryba.
Druhy omega-3 mastných kyselin
Existují tři hlavní typy omega-3: kyselina alfa-linolenová (ALA), která se nachází v rostlinných potravinách, jako jsou chia semínka, lněná semínka a vlašské ořechy, a kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA), které se podle odbornice na výživu Samanthy Petersonové nacházejí v rybách, jako je losos a makrela.
Potraviny s vyšším obsahem omega-3 než losos
Podle USDA obsahuje 85g porce lososa 1,8 g omega-3 ve formě EPA a DHA.
1. Makrela
Obsah omega-3: 2,6 gramu na 100 g porce.
Podle odbornice na výživu Maddie Pasquariello je makrela také zdrojem bílkovin, vápníku a železa.
2. Semínka chia
Obsah omega-3: 5 gramů na 30g porci (podle amerického ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí).
„Jsou také bohaté na vlákninu, vápník a antioxidanty, takže jsou vhodné pro zdraví střev a rovnováhu cukru v krvi,“ dodává Peterson. Podle Pasquariella jsou chia semínka také zdrojem rostlinných bílkovin.
3. lněné semínko
Obsah omega-3: 3,6 gramů na 30 g porce
Je také bohatá na vlákninu a bílkoviny, takže je výživným doplňkem jídel. Pasquariello doporučuje pro dosažení maximálního prospěchu používat mletá lněná semínka (spíše než celá), protože mletá semínka bývají pro tělo lépe stravitelná.
4. Konopná semínka
Obsah omega-3: 2,6 gramů na 45 g porce
Výzkumy potvrzují, že obsahují také důležité živiny, jako jsou bílkoviny, antioxidanty a vitaminy A, D a E.
5. Vlašské ořechy
Obsah omega-3: 2,5 gramu na 30 g porce
Peterson dále uvádí, že ořechy obsahují hořčík, melatonin a protizánětlivé polyfenoly.
