Dlouhodobé zneužívání proteinových doplňků může zvyšovat riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění
Nadměrná konzumace proteinových tyčinek a prášků může urychlit biologické stárnutí. Dlouhodobé zneužívání proteinových doplňků může zvyšovat riziko kardiovaskulárních a metabolických onemocnění. Uvádí to webová stránka Eating well (Dobré stravování).
Jak proteinové tyčinky a koktejly ovlivňují organismus
Obsahují složky spojené s chronickými onemocněními
Přestože proteinové tyčinky, koktejly a prášky obsahují velké množství bílkovin, stále se jedná o ultra zpracované výrobky. To znamená, že často obsahují složky, jako je přidaný cukr, cukerné alkoholy, umělá sladidla, zahušťovadla, aromata, barviva a stabilizátory. Proto je nesmírně důležité číst seznam složek.
Ultrazpracované potraviny jsou spojovány s chronickými zdravotními problémy, zejména s onemocněním srdce a cukrovkou 2. typu.
Lidé, kteří konzumovali 67 % až 100 % kalorií z ultrazpracovaných potravin, byli téměř o rok biologicky starší než ti, kteří z těchto potravin konzumovali méně kalorií.
Mohou obsahovat skrytý cukr nebo sladidla
Podle časopisu Life se vyplatí zkontrolovat seznamy složek proteinových tyčinek, prášků a koktejlů. Složky, jako je sukralóza, podporují záněty. Kromě zánětu mohou tyto složky přispívat k metabolickým onemocněním, narušovat střevní mikroflóru a dokonce být toxické pro buňky.
Cukr poskytuje tělu nejen spoustu prázdných kalorií. Může také vést ke stárnutí.
Vyplatí se konzumovat maximálně 10 % kalorií z přidaného cukru (asi 50 g denně u člověka, který zkonzumuje 2000 kalorií). Některé proteinové tyčinky však obsahují obrovské množství cukru a některé mohou dokonce obsahovat více než celou doporučenou dávku v jedné tyčince.
Snižte příjem celých potravin
Pokud se spoléháte na proteinové tyčinky, koktejly a prášky, začnete jíst méně něčeho jiného. Konkrétně se začnete vyhýbat na živiny bohatým zdrojům bílkovin z celých potravin.
To neznamená, že se jich musíte zcela vzdát. Pokud vyrážíte na cesty, vyplatí se vybírat lepší varianty, které obsahují méně než 10 gramů přidaného cukru a jejichž základem jsou celozrnné suroviny.
Zdravé stravovací návyky a vyšší obsah vitaminů, minerálních látek, vlákniny a nenasycených tuků jsou spojovány se zpomalováním biologického stárnutí. Při svačinách tedy nezapomínejte na plnohodnotné potraviny.
Potraviny, na které se zaměřte
Časopis Nature Medicine uvádí, že polotovary mohou zapadat do zdravého jídelníčku a mohou být užitečné, když jste zaneprázdněni.
Dejte těmto potravinám přednost:
- Ovoce a zelenina – bobulovité ovoce a listová zelenina jsou často zdůrazňovány jako potraviny proti stárnutí a snižující riziko chronických onemocnění.
- celozrnné výrobky – obsahují vlákninu a jsou přirozeně bohaté na živiny, jako je železo a vitaminy skupiny B.
- nenasycené tuky – avokádo, ořechy, semínka, tučné ryby a olivový olej podporují zdraví srdce. Tyto tuky mohou také přispívat ke zpomalení procesu stárnutí.
- ořechy – mohou pomáhat udržovat kognitivní funkce a snižovat riziko úbytku svalové hmoty související s věkem.
- luštěniny – fazole, cizrna a čočka jsou bohaté na vlákninu.
- odtučněné mléčné výrobky – obsahují méně nasycených tuků.
